Crno bijeli svijet
Svijet šaha
Anketa
Sa koliko ste godina naučili igrati šah...


Anketa
Najveći šahist u povijesti je...


Anketa
Vaš omiljeni prvi potez je...
Blog
srijeda, svibanj 10, 2006

Evo nakon dugo vremena jedan  pozicija, nista tesko  jer crni na potezu dobiva....

chess @ 22:41 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 8, 2006


Evo me natrag nakon tjedan dana, nadam se da sam vam nedostajao...
Vidim da ste se jako trudili oko problema...

Na turniru je bilo stvarno, odlično rezultat je solidan (4 mjesto), ali medalje nas je koštala zadnja ploča koja nije uzela niti boda...
Sve u svemu turnir je bio više odmor nego neko naporno natjecanje, pa se pun energije vračam normalnom životu...

Evo nemam baš vremena ali nešto će još osvanit danas na blogu, samo da razmislim...
Do pisanja...
chess @ 15:45 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 2, 2006

Evo pošto idem na jedan turnir na 5 dana, neću biti u doticaju sa internetom pa će ovaj blog imati malu pauzu. Ali kada se vratim napisat ću neki izvještaj, a možda osvani još koji "dnevnik jednog šahiste"...
Sve u svemu, nemojte posustajati rješavati zadatke, i dopustiti da padne ovaj blog u zaborav barem na kratko vrijeme...

Stoga poželite mi sreću i do pisanja...
chess @ 20:42 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, travanj 28, 2006
Evo samo jedan "lagani" mat u 4...

toliko od mene..

za ovog će te ispišat krv...

bijeli na potezu..
chess @ 18:16 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Evo sada mi je pala napamet ideja da ako itko želi i misli da ima koju kvalitetnu partiju pošalje mi je na mail, ja ću je pogledat, malo analizirat i objavit...
Također možete poslat neku svoju  kombinaciju, ili neku analizu nekog otavaranja...
Može poslati tko god želi...


Mail je: chess_vennom@yahoo.com
chess @ 07:43 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentareDo sada sam opisivao situaciju kada se susrećem sa jakim turnirskim igračima, a sada nešto potpuno drugčije. Ako izgubite od jakog igrača taj poraz boli jer je bio prilika, ali ništa nije tako kad te porazi neki amater, zato te partije se moraju igrati sa punom pažnjom (pogotovo ako im doputiš da vračaju poteze). Zamislite kakvo bi provociranje usljedilo nakon poreaza predviđam "ti igraš šah u klubu, a ja nisam igra 10 godina, što bi bilo da igram stalno", "mogu i ja igrat šahovsku ligu, ako sam bolji od tebe, i tako". U svakom slučaju nije ugodno, dobitak je mali rizikl veliki.
Često su meni dovodili svoje prijatelje, očeve, djedove i bake da  se okušaju sa meneom, jer su znali da igram šah, naravno odbiti zanči biti kukavica, zato ja uvijek igram.
Ovog puta ću opisati kako je bilo igrati sa jednim čovjekom za kojeg je glasilo da je najboji u nekom svom selcu.
Nakon odigranih 10-tak poteza kao crni (pa neću mu valjda i uzeti bijele figure), vidijelo se da sam bolji
prvenstveno sbog nekih strateških stvari, on je igrao da izmjeni sve figure, što sam ju i dopustio, te sam nakon neki 10 poteza još, stavio topove (jedine preostale figure) na otvorenu liniju, i rekao mu "da je izgubio partiju", naravno ne bi se tu spaiso više niti kasparov, ali on odgovara "šuti i igraj" očigledno ljut, i ja nastavljam. Prvo staljam oba topa na predposljednji red, i skidam pješaka po pješaka, razmjenim topove, vadim damu i dobijam partiju. Moj protivnik očigledno ljut i frustriran je bio uvjer kako me je imao, jer sam imao samo pješaka više, i nisam ga odma matirao.
Zatražio je revanš, i dobio ga sve je bilo gotovo nakon 15 poteza, bio je u matnoj mreži.
Ovog puta je stisnuo ruku i otišao.
Ja sam htio odigrati još jednu stratešku partiju, ali jednostavno nisam mogao odljeti da dobije efektan mat, i da začepi svoja usta.
chess @ 00:18 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 27, 2006

Evo da bi poboljšali igru još više probajte se držati ovih pravila. Naravno napredak neće bit velik, ukoliko se nebudete baš trudili...

Onda ovako...

1- Držite se pravila "taknuto-maknuto" i to isto zahtjevajte od svojih protivnika!
Nije važno koliko je partija prijateljska, ako želite da vam ona podigne nivo vaše igre, morate igrati taknuto-maknuto. Zašto?
Zato što će te igrati sa većom pažnjom znajući da svaki vaš potez ovisi os ishodu borbe.
Isto tako ako se ne držite tog pravila, igra postaje neozbiljna, i na kraju ću te vjerovatno vjerovatno misliti kako je vaš partner više vraćao poteze, a on će misliti suprotno, pa tako nitko neće izvući pouku iz poraza.
2- Učite na svojim porazima!
Ništa nije tako korisno, kao analiza izgubljenje partije, svaki potez ima svoj veći uzrok, bilo znalački i psihološki. Mnogi su svjetski prvaci i oni najbolji isticali važnost izgubljenih partija, rekli su da se više nauči 5 puta od dobijene partije.
3-Mijenjajte protivnike!
Igrajte sa što više protivnika, jer svi su igrači drukčiji i proširiti će vaše šahovske horizonte. Ako budete igrali stalno sa istim protivnikom, igra će vam postati ukaljupljena i ličiti će jedna na drugu.
Meni je igra sa istim protivnikom jednio pomogla kod analiziranja jednog otvaranja, jer je moj otac samo to odlično igrao, tako da sam svaki dan našao neke nove ideje.
4-Pismeno obrađujte svoje partije!
Sa vremena na vrijeme, uzmite neku svoju staru partiju i analizirajte je, pišući svoje komentare ispod, znači: koji su bili propusti, što je bilo bolje, kombinacije koje su dolazile u obzir.
Na taj način će te doseći veliku disciplinu u svojoj igri.
5- Nastojte da poniknete u misli velemajstora!
Uzmite neku velemajstorsku partiju koju još niste pogledali za tablom, po mogučnosti da ima komentare.
Odigrajte kojih 10-15 poteza i onda pokrijte papirom ostatak partije, i onda pokušajte pogoditi sljedeće poteze velemajstora, za svaki uspješno pogođeni potez stavite si +, a za svaki pogriješeni stavite si -, pa na kraju zbrojite pluseve i minuse, napočetku će biti puno više minusa, ali će te postupno pogađati sve više i više, a samim time će te dizati nivoe vaše igre...

Ovo je samo prvi dio savjeta biti će toga još, a do tada probajte primjeniti ovo...
chess @ 12:08 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
 

Zbog pozitivnih kritika odlučio sam da nastavim sa ovim dnevnikom...

... Ljeto je doba odmora za većinu ljudi, plaže su omiljene destinacije ali ljeto je isto tako doba kad se događa velika većina šahovskih turnira. Takav jedan odvijao se u gradu nedaleko od mog.
Prva dva kola preskaćem jer nisu bila niti zanimljiva niti su igre bile nečim čime bi se hvalio.
U trećem kolu moj protivnik je bio gospodin M. nekih 2 godine stariji ali što se šahovskog iskustva tiče puno iskusniji i lukaviji. Naravmo bio sam jako motiviran za ovu partiju. pobjeda bi mi omogučila da se priključim vrhu, a moj rejting bi nevjerovatno skočio pobjedom, čak i remijem.
Nakon klasičnog rukovanja sjedamo za stol i on vuče potez d4 (zaključujte ja sam bio crni), nakon kraćeg razmišljanja odlučujem se za damin gambit, neriskantno otvaraje ali sa stabilnom igrom za crnog. Prve poteze igramo brzo negledajući jedan u drugog, to su sve knjiške varijante pa nije potrebno gubiti vrijeme. Nakon 15 poteza ocijenio sam svoju poziciju lošijom, ali izrazito stabilnom sa nekim potencijalnim prijetnjama. Odigrano je još nekoliko poteza, i moj alarm se pali, u problemima sam prvi put u partiji, sve izgleda da moj pješak pada 100% bez ikakve kompezacije. Usljedila je grčevita obrana ali pješak je bio pao kao što sam i očekivao, suočen sa teškom pozicijom, morao sam povećati incijativu, kroz mozak mi prolazi 1000 kompinacija, sve je protkano nevjerovatnim žrtvama, ali nema tu ničeg kokretnog.
Dok se ja borim sa svojim problemima (i trošim mnogo vremena), moj protivnik igra isuviše mirno poput Petrosjana, takički zrelo, guši me i to doslovno.
Prošlo je još nekoliko poteza moj drugi pješak, će izgleda na vječna lovišta, za prvim znači krajnje ke vrijeme za napad na sve ili ništa.
Moj skakač zauzima jako napadačko polje, damu guram u središte (šahist jako cijeni napad damom i skakačem), topovi su spremni, ali izgleda da to moj protivnik lako može spriječiti...
Preokret, izgleda da je bio pre siguran u svoju prednost, on uzima 2 pješaka, i radi veliku grešku, on još ništa ne naslučuje.
Još jednom provjeravam i igram svoj najljepši potez ikad, žrtvujem topa i njegova se pozicija raspada... Sav sretan ustajem od stola i krećem u šetnju po sali..
Za to vrijeme moj protivnik se znoji i crveni, zna što ga ćeka, nema prave obrane, lice mu poprima boju naranče.
Sada ću pojasniti stanje na satu, tokom partije (igralo se 2 sata po igraču) moj protivnik je potrošio 50 minuta, dok sam je razmišljao 1i30,, imao je velik uprednost u svakom smislu ali sve se okrenulo.
Za taj moj potez on koristi 1sat!!!!?? za razmišljanje, dok sam ja spokojno sjedio preko puta, dok sam gledao kako usnama u sebi formira rijči "u kurac", "jebem t"...

Napokon on odigrava potez koji mi u potpunosti odgovara,  samo treba odigati Te5 i on može predati...

Ali...

Ne pitajte me kako mi se ovo dogodilo niti sam neznam, niti dan danas, ja odigravam najgori mogući potez, jedini koji gubi, iako sam, izračunao potez Te5, nisam ga odigrao...(možda sam bio hipnotiziran, ali kasnije sam saznao da je to prenapregnutost, znači krah u ključnom trnutku zbog napetosti)...
Nakon nekoliko poteza potpisao sam kapitulaciju sa suzama u očima sam pružio ruku, jedva sam ustao od stolice, bio sam prazan i razočaran...
Moj protivnik mi je kasnije rekao, da je onih sat vremena potrošio moleći Boga da nešto pogriješim, izgleda da je tog dana Bog bio na njegovoj strani...

Pobjegao sam van, odlutao na neku plažu i plakao... Da, da i  šahisti  plaču...
chess @ 10:48 |Komentiraj | Komentari: 0


Evo jedne završnice... sumnjam da će te moći primjeniti ona pravila koja sam vam napisao, ali evo probajte nije teško...

Bijeli na poteu remizira... probajte dati cijelu analizu...
chess @ 00:28 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 26, 2006

Evo na prijedlog jednog od čitatelja da se objavi nešto o šahovskim kategorijama ja ću to rado napisat (naravno koliko znam)...

Evo prvo ćemo napraviti podjelu na kategorije a onda objsniti kako se dobiva...

Znači postotoje 4- kategorija, 3- kategorija, 2-kategorija, 1-kategorija, Mk- majstorski kandidat, Majstor, Internacionalni majstor, Velemajstor. Danas se još ubacuje termin Super-velemajstor pa ću i o tome nešto napisat...

Znači 4- kategorija se ostvaruje kada igrač dosegne 1700 bodova rejtinga (govorim za hrvatsku), 3-kategorija kada dosegne, 1800 bodova, 2- kategorija je preko 1900 1-kategorija je preko dvijetisuće bodova rejtinga, zatim slijedi majstorski kandidat (iskreno neznam koliko točno rejtinga), zazim Fide majstor 2300 (nisam siguran) i 2 ili više fide normi zadovoljenih (znači matematički izračunat broj bodova koji je potreban za normu), Intermajstor 3 rezultata u rangu intermajstora i 2350 bodova rejtinga, te velemajstor 3 norme za velemajstora i 2450 bodova rejtinga...
Još sam obećao za Supervelemajstora, a oni su oni koji imaju +2700 bodova rejtinga (Danas Topalov, Kramnik, Leko, Aronian, Ivancuk, Bacrot i još nijh... a prije Talj, Fischer, Karpov, Kasparov)
chess @ 19:33 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentareKako bi učinili ovaj blog što kvalitetnijim i boljim, molim da kako komentar ovo članka stavljate prijedloge kako da se poboljša kvaliteta ovog bloga...
Znači mogli bi ubacit školu šaha, nešto o povijesti (svjetskim prvacima), želite li analizirane partije, ili možda da napišem još koji članak onakvog dnevnika... Ukratko dajte vaše prijedloge...

Eto, unaprijed zahvaljujem...
chess @ 14:58 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare


velemajstor Rueben Fine

Evo pred vas stavljam, 10 Fine-ovih (Rueben Fine, poznati šahist), pravila za igru završnicama.
Nadam se da će biti od neke pomoći makar, da sistematizirate svoju igru...


1- Udvojeni, usamljeni, blokirani pješaci su slabi izbjegavajte ih.

2- Treba što brže napredovati slobodnim pješacima.

3- Ako imate jednog ili dva pješaka više, mjenjajte figure a ne pješake.

4- Ako imate jednog ili dva pješak manjka, mjenjajte pješake a ne figure.

5- Ako imate prednost neostavljajte sve pješake na istoj strani.

6- Ako imate pješaka više u 99 posto slučajeva je remi ako se svi pješaci nalaze na istoj strani ploče..

7- Najlakše se dobivaju čiste pješačke završnice.

8- Naklakše se remiziraju završnice sa raznobojinim lovcima.

9- Kralj je jaka figura, upotrebljavajte ga.

10- Ne postavljajte svoje pješake na boje vašeg lovca.

11- Lovci su jači od skakača u svim pozicijama, osim gdje su pješaci blokirani.

12- Dva lovca protiv  skakača i lovca, predstavljaju realnu prednost.

13- Slobodne pješake treba blokirati kraljem.

14- Položaj topa na predposljedjnem redu je naknada za pješaka manje.

15- Topovima je mjesto iza slobodnih pješaka.

Evo ova pravila su napisana da bi se poboljšala vaša igra, stoga ih što češće primjenjujte, ipak valja naglastiti, niti jedno pravilo nije univerzalno...
chess @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare


Jučer sam dobio kritiku da je problem objavljen za malu djecu, evo sada ću stavit nešto malo teže...
Usput sam vidio da ima dosta poklonika Kasparova, pa da vidimo kako ćemo se snaći u nekoj od njegovih partija..

P.s. ja isto neznam rješenja pa ćemo skupa tražit put ka pobjedi...


Evo ga bijeli na potezu dobiva...

Kasparov-Petrosjan 1983

izvolite...
chess @ 10:53 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare

Dnevnik jednog šahiste...

 

 

Petak je igra se prvo kolo lokalnog turnira. Cijeli dan sam nervozam pokušavam se pripremiti, listam neke knjige, ali misli stalno lutaju ka rezultatu i onome što najviše mrzim a to je poraz, oh bože samo ne još jedno razočaranje neću to moć podnit.

Sat vremena prije izvlačenja parova, ulazim u turnirsku salu, upoznajem moguće protivnike, pozdravljam stare kolege. I dok ja onako nervozno lutam po sali, stariji „kavanski „ igrači već odavna igraju „cuger“ (šahovska brzopotezna partija na 5 minuta), čuje se veliki žamor kojeg prekida samo bijesno lupanje po satu (nešahist nezna kako je to kad je još minuta ostala).

Napokon parovi su objavljenji, ždrijeb je odlučio, moj protivnik ili kako ga rusi zovi partner (čudno je kako baš rusi koriste taj pacifistički izraz), je gospodin P., 15 godina stariji od mene ali kako se kaže u zlatnim šahovskim godinama. Ne samo da je bio favorit nego mi nitko nije davao nikakve šanse niti za remis (iskreno ni ja sam nisam vjerovao sebi, ali igrao sam šah), a i Elo rejting (matematički izračunata jakost igrača) je debelo bio na njegovoj strani.

Zauzimamo mjestom za pločamo, i čekamo poznatu rečenicu „crni pokrenite satove“.

„Sirena se oglasila“, a ja lagano vučem svoj prvi potez d4 (pješak ispred dame za 2 mjesta, za one koji nisu upoznati sa notacijom). On odgovara isuviše mirno kako da igram njegovu igru f5, što znači čeka me Holanska obrana koju sam susretao samo u kućnim hobi partijama protiv chessmastera ili fritza (oba šahovski programi).

Nakon brzih poteza po knjizi nalazim se na prelomnici, dali dopustiti udvajanje pješaka ili ne?

Odlučujem se za udvajanje što se pokzuje kao moja prva greškica u partiji ali ništa strašno, ali moram biti oprezan, u svom 13 potezu igram dvojben potez (kasnije saznajem da to preporučuje i fritz, tako da sam bio ponosan na taj potez), i žrtvujem pješaka za napad i bolji razvoj. Baš tada kada sam trebao konačno razvit svoga lovca i završit razvoj, igram ga na pogrešno polje, i crni polako zahvaća inicijativu. Napokon i on nešto pokušava, ali za sada je to nije ništa opasno.
Sredinom partije gura svoju damu na g6 i moj jedini potez je skakač h4, i prvi put nudim ponavljanje poteza a samim time i remi, onn odustaje misleći da ima prednost.
Upravo ulazimo u posljednji sat igre i ja se nako dugog razmišljanja (pola sata), odlučujem na žrtvu drugog pješaka, kojeg on isprva ne uzima, ali potez nakon zadovoljno grabi plijen, i misli kako je sve gotovo jer izgleda kao da osvaja figuru.
Ali tada sam odigrao poteze na majstorskoj razini (sve je to već bilo  isplanirano), i nakon poteza skakačem i damom, partija se ponovo okreće i sada je on potpuno izgubljen.
Sada ću vamo pokušati objasniti svoje psihičko stanje, ali neznam kako.
Na satu mi je ostalo 5 min, a mom protivniku 4, trebam samo završiti partiju, samo je stvar vremena, a svaka sekunda koju je moj protivnik trošio, to moje srce je brže udaralo, već sam odavna bio crven, i oznojan (nešahist teško može predvidijeti o kakvim se naporima radi). Konačno nakon mog poteza skakačem , on mi pruža ruku sa tužnim izrazom.
Nisam mogao vjerovati, moj prvi majstorski kandidat je pao, ruke su se tresle, a ljudi su prilazili i čestitali, bili samo zadnji meč koji je ostao pa sam imao publiku od nekih 40 ljudi.
Nakon čestitki usljedile se analize gdje sam svima dokazao i opravdao svoju kombinaciju.
Ova partija me ispunila velikom radošću, i onda sam rekao sebi "neka turnir počme"...

chess @ 01:49 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentareEvo ovako par natuknica koje bi vam mogle pomoći u igri... neke su moje, a neke i ne...


1- Riješavajte šahovske probleme i studije, njih je najlakše nabaviti ali mogu jako pomoći kod razvijanja šahovske intuicije i razvijanja taktike... Znači što više to bolje...

2- Naučite strategijske principe igre... što znači: relativna vrijednost figura, pješački lanci, usamljeni pješaci, slobodni pješaci, lovački par, otvorena linija, dobar (loš) lovac i skakač... itd... Ako ste kombinatorno loši i propuštate taktičke udare, gubite će te brzo, ako budete strategijski slabi gubit će te sporo, znači produžite igru što dulje...

3- Studirajte završnice, završnica je potpuno nova šk. partija... Više vrijedi sat vremena analize završnica nego sat vremena otvaranja..

4- Postepeno izgrađujte repertoar otvaranja, bolje znati jedno dobro nego 5 površno... znači učiti i otvaranja jer ipak nije ugodno izlazit iz otvorenja uvijek slabiji...

5- Igrajte što više, po mogučnosti sa malo jačim od sebe, tako će te pružati otpor ali i učiti...

6- Pišite svoje partije, analizirajte ih sa nekim jačim igračem, na greškama se uči najbolje...

ali rad rad i rad su najvažniji...


Ako se sjetim još kojeg napišem, ako ne do pisanja...
chess @ 00:39 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, travanj 25, 2006

Evo za početak stavljam jedan lagani problemčić, vaša riješenja možete postat kako komentar, a ja ću odgovoriti na njih... (sa objašnjenjem)...

Bijeli na potezu, mat u 3...

Izvolite...
chess @ 22:29 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare


Poštovanje...

Ovaj bi blog želio da bude jedna vrsta  kutka za sve šahiste i šahistice i one koji se tako  osjećaju.
Na blogu će biti objavljeno sve što se tiče šaha i onog što ide uz šah, a to znači, matovi, studije, problemi, članci o povijesti šaha, velikim igračima, anegtote i tako dalje... čak mislim i objavljivati svoje male dnevnike sa turnira...

Eto toliko, pa pozivam sve šahovske ljubitelje da navrate često i učine svojim prijedlozima ovaj blog što kvalitetnijim i boljim...
chess @ 22:16 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Shoutbox
20.9.2017. 20:42 :: Cara Mengatur Halaman
Terima Kasih
20.9.2017. 20:42 :: Harga Menu Bebek Kaleyo
Terima Kasih
20.9.2017. 21:12 :: Keanggotaan Koperasi
Terima Kasih
20.9.2017. 21:18 :: Tofu Jepang
Terima Kasih
20.9.2017. 21:46 :: Cara Menambah Limit Kartu Kredit
Terima Kasih
20.9.2017. 22:03 :: Senapan Angin Otomatis
Terima Kasih
20.9.2017. 22:11 :: obat asam urat dan rematik
Silahkan pesan bila anda berminat di no 082138615111(call/sms/WA) 087724516111(call/sms) PIN (5E7B32FE) Sekilas tentang Obat kami,De Nature Indonesia adalah sebuah perusahaan yang bergerak di bidang kesehatan terutama Obat Herbal Tradisional. Produk
20.9.2017. 22:31 :: Dosis Nutrisi Hidroponik
Terima Kasih
20.9.2017. 22:46 :: Closet Duduk Kohler
Terima Kasih
20.9.2017. 23:14 :: Oven Listik Rumahan
Terima Kasih
20.9.2017. 23:28 :: Cara Mengasah Pisau
Terima Kasih
20.9.2017. 23:57 :: Harga Kunci Shock Satu Set
Terima Kasih
21.9.2017. 0:13 :: Alat Alat Pertukangan Kayu
Terima Kasih
21.9.2017. 12:31 :: Jual Parfum Wanita Terbaik Harga Termurah
Jual Parfum Wanita Terbaik Harga Termurah
22.9.2017. 3:13 :: dusun bambu
Terima Kasih
22.9.2017. 3:30 :: Cara Mengatur Halaman
Terima Kasih
22.9.2017. 4:00 :: Keanggotaan Koperasi
Terima Kasih
22.9.2017. 4:42 :: Cara Menambah Limit Kartu Kredit
Terima Kasih
22.9.2017. 5:00 :: Senapan Angin Otomatis
Terima Kasih
22.9.2017. 5:29 :: Dosis Nutrisi Hidroponik
Terima Kasih
22.9.2017. 5:45 :: Closet Duduk Kohler
Terima Kasih
22.9.2017. 6:15 :: Oven Listik Rumahan
Terima Kasih
22.9.2017. 6:30 :: Cara Mengasah Pisau
Terima Kasih
22.9.2017. 6:58 :: Harga Kunci Shock Satu Set
Terima Kasih
22.9.2017. 7:41 :: Cara Memasak Teripang Laut
Terima Kasih
22.9.2017. 7:58 :: Penyebab Buang Air Besar
Terima Kasih
22.9.2017. 21:51 :: obat rematik ala ragam manfaat
Silahkan pesan bila anda berminat di no 082138615111(call/sms/WA) 087724516111(call/sms) PIN (5E7B32FE) Sekilas tentang Obat kami,De Nature Indonesia adalah sebuah perusahaan yang bergerak di bidang kesehatan terutama Obat Herbal Tradisional. Produk
23.9.2017. 20:37 :: Obat ambeien/wasir aman untuk ibu hamil dan menyusui
Silahkan pesan bila anda berminat di no 082138615111(call/sms/WA) 087724516111(call/sms) PIN (5E7B32FE) Sekilas tentang Obat kami,De Nature Indonesia adalah sebuah perusahaan yang bergerak di bidang kesehatan terutama Obat Herbal Tradisional. Produk
23.9.2017. 21:19 :: http://bit.ly/2xevriH
Kami menjual berbagai obat hermal denature untuk mengobati berbagai macam penyakit, seperti: sipilis,kutil,ambeien,dll<br />yang berminat silahkan langsung saja inbox/ hubungi:<br />085668321045 sms/wa<br />pin bbm:5f71111f
23.9.2017. 23:00 :: Mengenali Gejala Kutil Kelamin
De Nature Indonesia Menyediakan Berbagai Macam Obat herbal Untuk Mengobati Penyakit Kutil Kelamin Atau Ketuat Dan Penyakit Lainnya Secara Alami Dan Herbal. <br />Segera Hubungi No. Hp 081632231150 (Sms/Wa/Telp). <br />Pin BB DA4C5F4E.
Arhiva
« » ruj 2017
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Anketa
Sviđa li vam se blog...Brojač posjeta
42064
Index.hr
Nema zapisa.